Waarom geen leer - EN& | Duurzame, Ecologisch & Vegan Fashion

Waarom geen leer

Waarom geen leer?

Leer wordt onder andere gemaakt van koeien, varkens, geiten, schapen, krokodillen en struisvogels. Zelfs van honden en katten, wiens huiden door China worden geëxporteerd. Aangezien leer veelal niet gelabeld is, weet je nooit precies waar en van welk dier het afkomstig is.

Leerproductie kost veel water
Een koe drinkt zo’n 30.000 liter water per jaar. Vervolgens kosten de slacht en het looien van de huid ook nog eens veel water. Eén koeiehuid levert 18 paar leren schoenen op. Ieder paar heeft in totaal 1,4 miljoen liter water gekost! Dat is evenveel water als wanneer je 40 jaar lang iedere dag een bad neemt. Leer looien gebeurt veelal in ontwikkelingslanden, waar veel mensen zelf geen toegang hebben tot schoon drinkwater.

Leerproductie is schadelijk voor mens en milieu
Gelooid leer is niet biologisch afbreekbaar. Het bevat schadelijke stoffen als chroom, koolteer en cyanide. China en India bv. kennen niet zulke strenge richtlijnen ten aanzien van milieu en arbeidsomstandigheden. Zo lozen leerlooierijen in Bangladesh dagelijks 50 ton afval in de Buriganga rivier.
Dit bevat niet alleen chemicaliën, maar ook verf, olie, bloed, vet, vlees en haar. De medewerkers, veelal kinderen, werken er zonder bescherming.

Wereldwijd wordt 50% van al het graan gebruikt voor veevoer. Voor 1 kilo dierlijk eiwit is zo’n 5 kilo plantaardig eiwit nodig en 100 keer zoveel water als voor 1 kilo graan. Bij ongewijzigd beleid hebben we in 2050 2,8 aardbollen nodig voor onze voedselbehoefte. Het is dus noodzakelijk om de beschikbare grond anders aan te wenden.

De veeindustrie zorgt tevens voor veel CO2- en methaanuitstoot (één koe stoot per jaar net zoveel broeikasgassen uit, als een auto die anderhalf keer de aarde rondrijdt), mest en voor vervuild grondwater.

Duurzame schoenen
Schoenen van ananas
Close Mijn winkelmand
Close Wishlist
Recently Viewed Close
Close

Close
Navigatie
Shop op categorie

EN& T/M 30 SEPTEMBER GESLOTEN i.v.m. vakantie.

Toch vegan shoppen?

Check dan onze collega's Shop Like You Give a Damn